zondag 24 juli 2011

31.

Juli lijkt wel de dodenmaand geworden: gestorven zijn Lucian Freud, Johnny Kraaijkamp, Ina van Faassen, Johnny Hoes, Amy Winehouse, wier naam ik altijd verkeerdelijk als Amy Whitehouse heb onthouden.
Ina en de beide Johnny’s waren al oud, Lucian ook. Maar Amy was nog maar 27. Net zo oud als Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Kurt Cobain. Oorzaak van haar dood: een combinatie van drank, crack en cocaïne. Een overdose.
Ik vraag me dan altijd af hoe je sterft. Ik denk eenvoudig: je gaat liggen en je gaat slapen en tegelijk kotsen en je krijgt geen adem meer, want de kots zit in de weg, en je bent er geweest. Amy was ook al zeer mager geworden, zag ik. Te weinig gegeten, teveel crack.
Net als bij die Noorse affaire denk ik dan niet: je bent een heerlijk beweginkje begonnen, Geert! (hoewel dat wel het minste zou zijn wat je moet denken, vind ik), ik zoek troost in het verleden, bijvoorbeeld bij de bijna duizend jaar oude muziek van Leoninus. Zijn Gloria in excelsis deo klinkt daar goed voor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten